Start met jouw gezonde leefstijl! 6 tips die jou op weg helpen

Je hebt de eerste stap gezet, namelijk jezelf en jouw gezondheid op de eerste plaats zetten! Je wilt gezonder gaan leven, misschien wat gewicht verliezen of aankomen, meer energie hebben of nu eindelijk eens van je klachten afkomen!

 

Vol goede moed begin je. Je hebt allemaal gezonde producten in huis gehaald, waarvan je hebt opgezocht dat het gezond is en de rest vermijd je zoveel mogelijk. Je neemt een abonnement af bij de sportschool en gaat fanatiek aan de slag. Na een aantal weken krijg je enorme trek in dat gene wat je niet mag hebben. Ook je gewicht werkt niet mee en de verandering in de spiegel zie je niet. Je verliest je motivatie en langzaam aan sluipen de oude patronen er weer in.

 

Teleurgesteld in jezelf en het gevoel van falen blijven knagen. Je komt in de negatieve spiraal terecht, grijpt naar de chocolade of die zak chips en zegt tegen jezelf ”volgende week start ik weer opnieuw”

 

Klinkt het bovenstaande bekend voor jou?  Dan is dit artikel voor jou. Je hebt geen dieet of regels nodig om jouw doel te behalen. Wel is het belangrijk om je patronen en gewoontes in kaart te brengen en hiermee actief aan de slag te gaan, maar wel op een verantwoorde en gezonde manier. Het is belangrijk om een leefstijl te creëren die bij jou past, die voedzaam is zodat jouw lichaam alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft om het doel te behalen, wat jij voor ogen hebt.

Deze 6 tips helpen jou met het starten van een gezonde leefstijl
  1. Eet gevarieerd en sta jezelf af en toe wat ‘ongezonds’ toe.

Ons lichaam haalt alle voedingsstoffen die het nodig heeft uit onze voeding. Dat zijn de koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels, vitaminen, mineralen en de fytonutriënten. Al deze voedingsstoffen hebben belangrijke functies in ons lichaam. We kunnen absoluut niet zonder. Zorg er dus niet voor dat je bepaalde productgroepen gaat vermijden.

 

Kies liever voor volkorenproducten en onverzadigde vetten als olijfolie, avocado, noten en zaden en in plaats van snelle suikers/koolhydraten als witbrood, witte pasta en koek. Ook de eiwitten mogen niet ontbreken binnen jouw voeding. Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam en zorgen voor een verzadigd gevoel. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende groenten en fruit binnenkrijgt, omdat hier de meeste vitaminen, mineralen & vezels in zitten.

 

Gebruik je vaak pakjes en zakjes voor het bereiden van je maaltijd? Gooi deze dan nu de deur uit. Gebruik zo min mogelijk kant-en-klaar maaltijden of voorbewerkte producten. Deze producten bevatten vaak veel ingrediënten, veel zout en weinig voedingsstoffen. Maak je sausjes en kruidenmixen zelf van verse ingrediënten. Of kies een saus op natuurlijke basis in de winkel, liefst de rode variant. Kijk altijd even op de ingrediëntenlijst van een product en kies het product waar 5 of minder ingrediënten in zitten die je ook allemaal kent.

 

Dit betekend niet dat je nooit meer mag genieten van een pizza of je favoriete chips. Neem deze producten met mate. Alleen als je er écht zin in hebt en van kunt genieten.

 

  1. Bereid je maaltijden voor

Plan je maaltijden van tevoren in, zeker als je een drukke week hebt is dat handig. Bereid je maaltijden in het weekend voor en bewaar ze in de koelkast of vriezer. Zo heb je altijd een gezonde maaltijd en hoef je geen boodschappen te doen of nog eens te bedenken wat je gaat koken. Ben je veel onderweg of heb je onregelmatige diensten? Zorg voor een vullende lunch of avondmaaltijd met eventueel een paar tussendoortjes. Kies liever voor een wat grotere maaltijd dan een tussendoortje die hoog is in kcal. Vaak bevatten deze ook meer toegevoegde suiker, vetten en weinig voedingsstoffen, waardoor ze minder goed verzadigen.

 

  1. Zorg voor voldoende beweging 

Ben je geen fanatieke sporter, vind je het lastig om 2-3 keer per week naar de sportschool te gaan of vind krachttraining helemaal niks? Dan heb ik goed nieuws voor jou. Je hoeft helemaal niet zo intensief te trainen voor een gezonde leefstijl. Wel is het belangrijk dat je minimaal 30 minuten per dag iets aan beweging of sport doet. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, fietsen naar je werk of ga lekker skeeleren. Niet alleen gezond maar ook nog eens een hele goede workout! Het belangrijkste is dat je een vorm van beweging of sport kiest dat bij je past, anders houd je het niet vol. 

Daarnaast zijn er ook nog genoeg andere manieren om aan meer beweging te komen. Ga vaker op de fiets in plaats van de auto of parkeer je auto een stukje verderop. Ga je vaak met de trein of bus, stap eens een halte eerder uit. Kies voor de trap in plaats van de lift en heb je een zittend beroep, strek tussendoor even je benen of maak in de pauze een korte wandeling. 

 

Heb je momenteel weinig beweging, begin dan met het maken van kleine stappen. Ga dus niet 5 keer in de week een intensieve training doen, maar start eens met 2 keer per week en bouw het rustig op. Plan voor jezelf een vast tijdstip in wanneer jij je training gaat doen of een rondje gaat wandelen. Je hebt niet alleen een afspraak met jezelf, maar het wordt met de tijd een gewoonte. Ook als je geen zin hebt zorg dat je wel gaat, je voelt je tenslotte altijd fijner en beter als je toch even bent geweest. 

 

  1. Ga aan de slag met je mindset

Persoonlijk vind ik dit het allerbelangrijkste en misschien had ik deze tip bovenaan moeten zetten. Je mindset veranderen is het belangrijkste om gedragsverandering in gang te zetten om een gezonde leefstijl te creëren die bij jou past. Ontzeg je zelf niets en leg jezelf geen regels op, want dat is nergens voor nodig. Zeg tegen jezelf ‘ Ik MAG alles eten wat ik WIL, maar ik WIL NIET alles eten” Heb je een doel voor ogen, hou je dan aan het door jou gemaakte plan. Bied iemand je iets aan en heb je daar eigenlijk geen behoefte aan, zeg dan nee en doe het niet om de ander een plezier te doen. JIJ wilt een gezond leven, JIJ wilt jouw doel behalen en je lekker voelen. Trek je niks aan van wat de ander daarvan vindt. Wees het juiste voorbeeld en geniet van de maaltijden waar jij je goed bij voelt, waar jij blij van wordt en waar jij jouw lichaam mee voedt. 

 

  1. Reduceer/verlaag je stressniveau

Stress zorgt er bij sommige mensen voor dat je slechter en meer eet dan je normaal zou doen. Een andere groep mensen krijgt geen hap door de keel. Bij deze tweede groep behoor ik zelf. Wat mij helpt is om op vaste tijden te eten en een niet al te grote maaltijd te maken of ik zorg ervoor dat ik samen eet. Ik heb dan afleiding, het is vaak een stuk gezelliger en ongemerkt eet ik dan toch iets meer dan wanneer ik alleen zou eten in een periode van stress. Daarnaast vind ik het fijn om momenten voor mezelf te hebben. Even helemaal niks moeten, geen andere mensen maar alleen ik en een boek, een leuke serie of een heerlijke podcast.

 

  1. Zorg voor een haalbaar doel

Je bent gemotiveerd en hebt een doel bedacht waarvoor je gezonder wilt leven. Maar heb je ook gekeken of deze haalbaar is en niet te hoog is gegrepen. Zelf heb ik nogal de neiging om de lat extreem hoog te leggen en mijzelf te vergelijken met een ander. En zet ik alles op alles om mijn doel te behalen. Heb ik mijn doel eenmaal behaald ben ik vaak niet tevreden, omdat ik tussendoor niet stil sta bij de stappen die ik al heb behaald om bij mijn einddoel te komen. Ik vergeet en geniet niet van het proces. Het vergelijken met de ander doe ik gelukkig al een stuk minder maar dit betekend niet dat het geen valkuil meer is voor mij en misschien ook voor jou. Focus je op het punt waar jij nu bent en neem degene waarmee jij jezelf vergelijkt als voorbeeld. Ga na welke stappen hij/zij heeft genomen en maak deze stappen eigen, doe ze op jouw tempo wanneer jij er klaar voor bent. En sta af en toe stil bij het proces. Kijk eens terug wat je allemaal al hebt bereikt, maakt het je gelukkig? Wil je nog steeds dit einddoel behalen of is je koers een beetje veranderd? Pas zo nodig jou plan aan.

 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Vraag een gesprek aan en wie weet kunnen wij jou helpen!