Waarom heeft je lichaam vitaminen en mineralen nodig?

Vitaminen en mineralen, ook wel bekend als micronutriënten, zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden in onze voeding voorkomen. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor ons lichaam om goed te kunnen functioneren. Dit houdt in dat ons lichaam niet in staat is om alle vitaminen en mineralen zelf aan te maken, maar we deze juist uit onze voeding moeten halen. Daarom is het ook zo belangrijk om niet alleen voldoende te eten maar ook  gevarieerd.

Wat zijn vitamines en mineralen?

Vitaminen, mineralen en spoorelementen zijn onmisbaar voor een goed functionerend lichaam. Ze helpen bij de productie van hormonen en enzymen, het stabiel houden van je energie en zorgen voor een optimale weerstand en stofwisseling. Ook spelen deze voedingstoffen een belangrijke rol voor een goede werking van onze spieren, een normale groei en ontwikkeling. Het verschil tussen vitaminen, mineralen en spoorelementen is de hoeveelheid die het lichaam van elke dagelijks nodig heeft.

Een aantal voorbeelden van vitaminen zijn: A, D, E en K. Deze vitamines zijn in vet oplosbaar en komen dan ook meestal in producten met vet voor, bijvoorbeeld boter. De vitamines B en C zijn alleen in water oplosbaar en vind je vooral in fruit en groente.

Een aantal voorbeelden van mineralen zijn: IJzer, Calcium, Magnesium, Kalium, Natrium, en Fosfor.

Een aantal voorbeelden van spoorelementen zijn: Jodium, Koper, Zink en Selenium. Deze voedingsstoffen vind je vaak in brood, noten en melkproducten.

 

Hoeveel heb je dagelijks nodig?

De hoeveelheid microvoedingsstoffen die we elke dag nodig hebben wordt meestal aangegeven in milligrammen (mg) en microgrammen (mcg of ug). Ook al hebben we er maar kleine hoeveelheden van nodig, deze kleine voedingsstoffen zijn onmisbaar en spelen een belangrijke rol voor allerlei processen in ons lichaam. Je kunt dus wel zeggen dat vitaminen en mineralen de superhelden van ons lichaam zijn.

 

Hoe neemt je lichaam dit op?

Zoals ik je net vertelde moeten we de meeste vitaminen en mineralen uit onze voeding halen. Echter zijn vitamine D en K hierop de uitzondering. Vitamine D wordt namelijk onder invloed van zonlicht door de huid aangemaakt en vitamine K kan in hele kleine hoeveelheden in de darm worden aangemaakt, mits je een gezonde darmflora hebt.

De vitaminen en mineralen die we binnenkrijgen met onze voeding, nemen we op via de dunne darm. Daar gaat het via de darmwand naar de bloedbaan, waar het met behulp van enzymen op de juiste plek in het lichaam terecht komt.

 

Tekort vitamines en mineralen

Als we te weinig of te eenzijdig eten, last hebben van maag-darmklachten en/of een andere ziekte, lopen we het risico te weinig vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Op korte termijn brengt dit weinig tot geen schade aan en komt je lichaam een heel eind met de reserves. Krijgen we op langere termijn te weinig voedingsstoffen binnen dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor onze gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan een slechte weerstand, depressies en vermoeidheid. Daarom is het belangrijk om elke dag voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Zo versterk je jouw immuunsysteem, zit je lekker in je vel en heb je voldoende energie.

Ben je vaak moe of heb je last van maag-darmklachten dan is het verstandig om eens je voeding onder de loop te nemen.  Een gezond voedingspatroon bevat, volgens de ‘Richtlijnen Goede Voeding’ van de Gezondheidsraad, elke dag minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit per dag.

Uit het onderzoek 'Voedsel Consumptie Peiling' van het RIVM, dat Nederlanders vaak niet aan de norm van de aanbevolen hoeveelheid voedingsstoffen komt. Dit kan een grote invloed hebben op het energiemetabolisme waardoor je het gevoel kunt krijgen ‘vaak moe’ te zijn.

Hoe kan je tekorten voorkomen?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel: kies voor natuurlijke voeding, onbewerkte en verse producten en eet zo min mogelijk kant-en-klare maaltijden, kook niet uit pakjes en zakjes. Zorg dat je bij elke maaltijd wat groenten eet om zo aan de vitaminen en mineralen te komen die je lichaam nodig heeft.

Heb je hier moeite mee of wil er zeker van zijn dat je dagelijks genoeg vitamines en mineralen binnen krijgt, probeer dan ons Dagelijks Vitaminepakket.

 

Tip: Start de dag eens met een stuk fruit en een handje noten of een lekkere groene smoothie. Nu krijg je lekker veel vitaminen, mineralen en gezonde vetten binnen zodat je voldoende energie hebt om de dag te starten en minder behoefte hebt om te snaaien.